Senaste inläggen

Av Anna-Lena Murto - 19 oktober 2011 12:29

Får man lite potatismos över en dag kan man dagen efter göra potatisplättar


1/2-1 dl vatten

5 dl potatismos

1 burk kikärtor

3 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

5 dl mjölk

salt


Mixa kikärtorna med vattnet tills det är ett slätt mos, blanda ner potatismoset, ägg, salt, mjöl och mjölk till en lös smet, låt vila i 10 min.

Smält smör i en stekpanna/plättlägg och klicka ut smet med en sked, grädda på båda sidorna.

Servera gärna med skinka och råriven morot.

Av Anna-Lena Murto - 19 oktober 2011 12:10

Nu när det är jaktsäsong vad passar inte bättre än vilt köttbullar.

 

 

4 msk ströbröd

1 1/2 dlvatten

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

600 g rådjur/älg eller nötfärs

1 msk senap

1 msk sweet chilisås

salt,peppar´

kryddpeppar, lite muskot

(går lika bra med burken  fyra kryddor)


Blanda ströbröd och vatten, låt svälla ca 10 min. Skala och riv lök och vitlöken.

Blanda detta med färsen, senap,chilisåsen och kryddor, till en smidig smet. Rulla till bullar och stek i smör.

Servera till potatis/potatismos, lingon och lite grönsaker.

Av Anna-Lena Murto - 19 oktober 2011 11:58

 

Byt ut mjölk och margarin mot laktosfritt om du är laktosintolerant.


1 kg potatis

1 dl mjölk

2 morötter

1 liten squash

2 ägg

2 dl ströbröd

2-3 dl solrosfrön

margarin

olja

salt,peppar


Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa potatisen. Vispa ner mjöölken och 2 msk margarin.

Skala och riv morötterna. Riv squashen grovt. Krama ur vätskan. Blanda ägg, morötter, squash och ströbröd med potatismoset. Smaka av med salt och peppar.

Blöt händerna med vatten och forma små bullar som plattas ut och paneras med solrosfrö. Stek potatisbullarna i olja på medelsvag värme tills de blir gyllenbruna.

Servera med stekt fläsk/bacon, lingon, och någon grönsak.

Av Anna-Lena Murto - 19 oktober 2011 11:20

Gratänger med potatis är billig och mättande mat.


1 gul lök

8-9 st kokta potatisar

Äggstanning

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

3 st ägg

salt,peppar


skala och skiva löken och potatisen. Varva i en smord ungsäker form.

Vispa ut mjölet med lite av mjölken, tillsätt resten av mjölken, äggen, salt, peppar.

Häll äggstanningen över gratängen, toppa med riven ost.

Grädda i ugnen i ca 30-40 min,eller tills äggstanningenstelnat.

Servera som det är eller med kött, sallad, eller strimlad skinka.


Av Anna-Lena Murto - 19 oktober 2011 09:13

 

Frukostmuffinsen kan förvaras i kylen


5 ägg

1 dl grädde

1 dl riven ost

1 dl strimlad skinka

salt, peppar

(1 msk gräslök, om man vill)


Börja med att vispa äggen och grädden lätt, tillsätt skinkan, osten och ktyddorna.

Häll upp smeten i formar ca 10 st.

Grädda i ugnen på 175 grader.

Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 23:11

 

LCHF står för Low Carb, High Fat. Lite kolhydrater mycket fett. Man kan äta god mat men ändå gå ner i vikt. Och nu är det även godkänt av socialstyrelsen att äta lågkolhydratskost. Jag har själv prövat många olika bantnings metoder, LCHF funkade, jag körde stenhårt i två veckor med den maten för att sedan mer använda den som en livsstil och inte bantningsmetod. Jag mår mycket bättre nu och är piggare,gladare. Tänkte skriva lite här vad det handlar om.......


Kolhydrater snabba och långsamma bryts ned i magen till enkla sockerarter. Sockret tas upp i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrade hormon.

I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter någon timme leda till ett underskott av näring i blodet, vilket då gör att man får hungerkänslor, sötsug, oftast äter man då och då startar samma process igen vilket leder till viktuppgång.


Med LCHF så mättar det när man äter fet mat, insulinnevåerna i blodet hålls på jämn nivå. Man behöver inte räkna kalorier eller väga sin mat. Man äter tills man är mätt och man slipper hungerkänslor halva dagarna.


                                     Ät gärna

 

Kött valfri sort, nöt gris, kyckling, vilt. Frttranden och skinnet på kycklingen kan du med äta.

Fisk och skaldjur Alla sorter. Gärna feta fiska som lax, makrill, strömming, ål, undvik panering.

Ägg I alla former, kokt, stekt, omelett.

Naturligt fett, feta såser Använd gärna smör och grädde i matlagningen. Kokosfett,oliovolja,rapsolja.

Ovanjordgrönsaker Broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål, sparris, squash, aburgine, oliver, spenat, svamp, gurka, tomat, grönsallad, lök, mm.

Mejeriprodukter Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör, 40% grädde, crème fraiche, feta ostar, undvik smaksatta, sockrade filer och youghurtar.

Nötter I måttliga mängder


Titta på innehållsförteckningen. Högst 5 g kolhydrater per 100 g.


                                       Undvik helst

 

Socker Läsk, godis, saft, sportdrycker, choklad, bullar, glass, mm Även sötningsmedel

Stärkelse Bröd, pasta, ris, potatis, chips, gröt, mussli, rotfrukter, mm.

Margarin Alla typer

Öl Innehåller malt, (mjöl)

 

Man kan äta lite av nedanstående (typ fredagsmys)

Alkohol

Bönor,linser

Choklad fast då med hög kakaohalt 65% och uppåt

Frukt


 Drick vatten, kaffe med grädde i, te utan socker givetvis.


Vill man veta mer om LCHF livsstil finns det en uppsjö, endel kostar pengar, men mycket går att läsa gratis.



Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 22:33

En vego-vok till 4 personer


200 g minimajs

100 g sockerärtor

1 gul lök

10 cm purjolök

2 morötter

200 g championer

200 g brockoli

2 dl färdigkokta bönor

t ex röda kidneybönor

1 dl sötmandel

4 portioner nudlar


Marinad

1 tsk citronsaft

1 tsk ingefära

2 msk honung

2 msk olja

3 msk sesamolja

2 msk vitvinsvinäger

2 krm salt

Skölj alla färska grönsaker och morötterna.

Dela majsen och sockerärtorna på längden.

Skala och skär löken i tunna klyftor.

Skär purjolöken i tunna strimlor.

Skiva championerna.

Dela broccolin i buketter och skiva nedre delen av stjälken.

Lägg allt i en skål.

Rör ihop marinaden och häll den över.

Koka nudlarna.

Värm upp en stor wok eller stekpanna och woka grönsakerna.

Tillsätt nudlar, bönor och mandel i pannan.


Man kan variera med grönsaker och rotfrukter, och man kan göra en annan god marinad.

Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 12:42

En god budget kycklingrätt


 

300 g kyckling

250 g färska championer (går bra i burk med)

4 dl vatten

2 msk margarin

2 msm mjöl

1 gul lök

1 hönsbuljongtärning

1 dl grädde

1/2 röd paprika

1/2 grön paprika

peppar, salt


Tärna kycklingen, löken, paprikan och svampen. Bryn ingredienserna tills de fått färg och blivit mjuka och lägg dem sedan i en skål. Smält smöret i en kasrull, ta av kastrullen och tillsätt mjölet under vispning. Tillsätt buljongtärning, vatten och sätt tillbaka kastrullen på plattan.

Häll i grädden och låt småkoka i ca 10 min.

Tillsätt alla ingredienser, smaksätt med salt och peppar.

Servera med ris

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards