Alla inlägg under november 2011

Av Anna-Lena Murto - 14 november 2011 23:45

Tjong

ca 125 st

 

3 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

1 msk glukos (finns på apotek)

1 1/2 dl vispgrädde

25 g smör


Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt allt koka på ganska stark värmeutan lock tills smeten är simmig ca 20 min. Rör i massan då och då.

Pröva att tjongen är färdig genom att hälla lite i en kopp med kallt vatten. Kan provet brytas sönder är den färdig. Kokar man med termometer skall den visa 140 grader.

Häll upp massan på en smord plåt och låt den svalna något. Arbeta därefter massan med händerna genom att dra den i luften tills den blir ljus i färgen.

När massan börjar stelna till så dra ut den i fingertjocka längder och klipp dem till karameller.

Lägg in karamellerna i smörpapper.


Glukos minskar risken för att kolan ska sockra sig. Har man inte glukos kan man tillsätta 1 tsk ättiksprit mot slutet av kokningen istället, den minskar med risken för sockring.

Av Anna-Lena Murto - 14 november 2011 23:28

Fin knäck

ca 100 st


 



3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 dl ljus sirap

50 g smör

100 g sötmandel

knäckformar


Blanda grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på ganska stark värme utan lock i ca 40 min. Rör om i massan ett par gånger under tiden.

Skolla och hacka under tiden mandeln.

Pröva att knäcken är färdig genom att hälla ett par droppar smet i en kopp med kallt vatten. Kan man rulla smeten till en kula är knäcken färdig. Använder man termometer ska den stå på 120 grader för mjuk knäck eller 125 grader för hård knäck.

Blanda ner mandeln och häll genast upp i knäckformar.

Av Anna-Lena Murto - 14 november 2011 23:19

Knäck ca 150 st                  


2 dl grädde

3 dl ljus sirap

3 dl strösocker

25 g smör

75 g sötmandel

1/2 dl ströbröd

1/2 tsk bakpulver

knäckformar


Blanda grädde, sirap,socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans koka på ganska stark värme utan lock i ca 40 min. Rör i massan ett par gånger under tiden.

Hacka under tiden mandeln.

Pröva att knäcken är lagom kokt genom att hälla ett par droppar av smeten i en kopp med kallt vatten. Kan man rulla provet till en kula är knäcken klar. Kokar man med termometer skall den visa 120 grader för mjuk knäck 125 grader för hård knäck.

Blanda ner mandel, ströbröd och bakpulver, häll genast upp i knäckformar.

Av Anna-Lena Murto - 13 november 2011 23:15

Till jul är det många som vill bjuda på sånt de har bakat själva. I många familjer är det en tradition att baka och göra godis inför julen.

Förr var julen den enda tid på året då man fick gott färskt bröd i riklig mängd. Man gav också bort smakprov av både julbak och julmat. Det var välkomna julgåvor precis som det kan vara idag för de som inte hinner med julbak själv.

Till julbaket användes de bästa ingredienser, vetebrödet var ett festbröd och bakades ofta ut i olika former.

Brödet skulle ge lite av julens övernaturliga kraft i en tid av hårt arbete.


Många hinner inte eller kan inte baka och göra julgodis. Så för den som har gott om tid kan det vara bra att göra dummel sats och ge bort i julklapp sen. Den som har det stressigt eller som kanske är sjuk kommer säkerligen uppskatta julbak som julgåva.

Den som vill ge något extra kan ge en burk till julkakorna, en skål till godiset, eller en korg till brödet.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards