Alla inlägg under oktober 2011

Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 22:33

En vego-vok till 4 personer


200 g minimajs

100 g sockerärtor

1 gul lök

10 cm purjolök

2 morötter

200 g championer

200 g brockoli

2 dl färdigkokta bönor

t ex röda kidneybönor

1 dl sötmandel

4 portioner nudlar


Marinad

1 tsk citronsaft

1 tsk ingefära

2 msk honung

2 msk olja

3 msk sesamolja

2 msk vitvinsvinäger

2 krm salt

Skölj alla färska grönsaker och morötterna.

Dela majsen och sockerärtorna på längden.

Skala och skär löken i tunna klyftor.

Skär purjolöken i tunna strimlor.

Skiva championerna.

Dela broccolin i buketter och skiva nedre delen av stjälken.

Lägg allt i en skål.

Rör ihop marinaden och häll den över.

Koka nudlarna.

Värm upp en stor wok eller stekpanna och woka grönsakerna.

Tillsätt nudlar, bönor och mandel i pannan.


Man kan variera med grönsaker och rotfrukter, och man kan göra en annan god marinad.

Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 12:42

En god budget kycklingrätt


 

300 g kyckling

250 g färska championer (går bra i burk med)

4 dl vatten

2 msk margarin

2 msm mjöl

1 gul lök

1 hönsbuljongtärning

1 dl grädde

1/2 röd paprika

1/2 grön paprika

peppar, salt


Tärna kycklingen, löken, paprikan och svampen. Bryn ingredienserna tills de fått färg och blivit mjuka och lägg dem sedan i en skål. Smält smöret i en kasrull, ta av kastrullen och tillsätt mjölet under vispning. Tillsätt buljongtärning, vatten och sätt tillbaka kastrullen på plattan.

Häll i grädden och låt småkoka i ca 10 min.

Tillsätt alla ingredienser, smaksätt med salt och peppar.

Servera med ris

Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 12:12

Om man gillar cocos är denna soppa god


1 burk cocosmjölk

5 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 kyckling

1 liten burk minimajs

1 burk skivad ananas

1 purjolök

1-2 lökar

4 tomater

curry

en skvätt lime eller citron

chilipeppar


Det enklaste är en färdiggrillad kyckling.

Skär kycklingen och grönsakerna i fina bitar och fräs dem mjuka i lite olja. Lägg i en gryta och slå på cocosmjölken, vatten och buljongtärning.

Smaka av med lite lime (eller citron), curry, chili och salt.

Låt soppan småputtra i ca 20-30 min.

Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 12:04

Kålsoppa


1/2 kg vitkål

4 medelstora potatisar

1 l vatten

2 grönsaksbuljongtärningar


Skala och tärna potatisen, skär vitkålen fint, lägg det i en kastrull med vattnet och buljongen. Koka i ca 20 min.


Av Anna-Lena Murto - 18 oktober 2011 11:56

Ett budgetrecept på

Potatissoppa


12 medelstora potatisar

1 purjolök

5 dl mjölk

8 dl vatten

2 dl grädde

1 grösaksbuljongtärning

salt,peppar


Skala och dela potatisen i mindre bitar, skölj och hacka purjolöken, fräs det med lite smör någon minut. Tillsätt mjölk, vatten och buljongen. Koka ca 30 min på medelvärme, tillsätt grädden. Mosa potatisen med en potatisstöt, låt koka någon minut tills soppan har rett sig. Krydda med salt och peppar.


Av Anna-Lena Murto - 17 oktober 2011 23:05

Fattiga riddare är en gammaldags efterrätt. som förr gjordes på överblivet vetebröd eller vitt bröd. Man lät brödet ligga och dra i plättsmet en stund för att sedan steka det.


Blanda ihop

1 ägg

2 tsk vetemjöl

4 dl mjölk

vänd brödet i smeten, stek skivorna gyllenbruna, lägg de på ett fat och strö över socker och kanel.


Alla har blivit uppväxta med olika fattiga riddare så här kommer ett recept till


2 1/2 dl mjölk

1 dl grädde

3 ägg

5 dl mjölk

salt

lite strösocker

vispa ingrediencerna till en smet, vänd brödet i smeten stek sedan skivorna gyllenbruna, strö över socker, kanel eller servera med sylt.

Av Anna-Lena Murto - 16 oktober 2011 18:27

  Vegitarisk lasange


3 burkar krossade tomater

500 g keso

300 g lasangeplattor

4 dl riven ost

2 vitlöksklyftor

2 gula lökar

1 squash

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl vatten

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

1/2 tsk oregano

1/2 tsk basilika


Hacka lök och pressa vitlöken, skölj och skiva squashen.

Fräs löken, tillsätt vatten, keso, tomaten och alla kryddor.

Varva lasangeplattor, squashen och sås i en ungsfast form.

Toppa med sås och ost.

Grädda i ugnen ca 50 min på 200 grader.


Den som äter efter LCHF kan utesluta lasangeplattorna och bara använda squashen.  


Av Anna-Lena Murto - 16 oktober 2011 17:50

  Falukorv i ugn


600 g falukorv

500 g potatis

3 st tomater

1 vitlöksklyfta

1 dl grädde

1 tsk basilika

1 dl riven ost

salt, peppar


Skiva falukorven i ca 1/2 cm tjocka skivor, dela potatis och tomat i lika stora bitar.

Varva potatis, korv och tomat i en ungsform.

Blanda ihop resten av ingredienserna med den pressade vitlöksklyftan.

Häll blandningen över gratängen och strö sedan över den rivna osten.

Grädda i ugnen ca 40 min i 200 grader.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards