Alla inlägg under oktober 2011
En vego-vok till 4 personer
200 g minimajs
100 g sockerärtor
1 gul lök
10 cm purjolök
2 morötter
200 g championer
200 g brockoli
2 dl färdigkokta bönor
t ex röda kidneybönor
1 dl sötmandel
4 portioner nudlar
Marinad
1 tsk citronsaft
1 tsk ingefära
2 msk honung
2 msk olja
3 msk sesamolja
2 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
Skölj alla färska grönsaker och morötterna.
Dela majsen och sockerärtorna på längden.
Skala och skär löken i tunna klyftor.
Skär purjolöken i tunna strimlor.
Skiva championerna.
Dela broccolin i buketter och skiva nedre delen av stjälken.
Lägg allt i en skål.
Rör ihop marinaden och häll den över.
Koka nudlarna.
Värm upp en stor wok eller stekpanna och woka grönsakerna.
Tillsätt nudlar, bönor och mandel i pannan.
Man kan variera med grönsaker och rotfrukter, och man kan göra en annan god marinad.
En god budget kycklingrätt
300 g kyckling
250 g färska championer (går bra i burk med)
4 dl vatten
2 msk margarin
2 msm mjöl
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
peppar, salt
Tärna kycklingen, löken, paprikan och svampen. Bryn ingredienserna tills de fått färg och blivit mjuka och lägg dem sedan i en skål. Smält smöret i en kasrull, ta av kastrullen och tillsätt mjölet under vispning. Tillsätt buljongtärning, vatten och sätt tillbaka kastrullen på plattan.
Häll i grädden och låt småkoka i ca 10 min.
Tillsätt alla ingredienser, smaksätt med salt och peppar.
Servera med ris
Om man gillar cocos är denna soppa god
1 burk cocosmjölk
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 kyckling
1 liten burk minimajs
1 burk skivad ananas
1 purjolök
1-2 lökar
4 tomater
curry
en skvätt lime eller citron
chilipeppar
Det enklaste är en färdiggrillad kyckling.
Skär kycklingen och grönsakerna i fina bitar och fräs dem mjuka i lite olja. Lägg i en gryta och slå på cocosmjölken, vatten och buljongtärning.
Smaka av med lite lime (eller citron), curry, chili och salt.
Låt soppan småputtra i ca 20-30 min.
Kålsoppa
1/2 kg vitkål
4 medelstora potatisar
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Skala och tärna potatisen, skär vitkålen fint, lägg det i en kastrull med vattnet och buljongen. Koka i ca 20 min.
Ett budgetrecept på
Potatissoppa
12 medelstora potatisar
1 purjolök
5 dl mjölk
8 dl vatten
2 dl grädde
1 grösaksbuljongtärning
salt,peppar
Skala och dela potatisen i mindre bitar, skölj och hacka purjolöken, fräs det med lite smör någon minut. Tillsätt mjölk, vatten och buljongen. Koka ca 30 min på medelvärme, tillsätt grädden. Mosa potatisen med en potatisstöt, låt koka någon minut tills soppan har rett sig. Krydda med salt och peppar.
Fattiga riddare är en gammaldags efterrätt. som förr gjordes på överblivet vetebröd eller vitt bröd. Man lät brödet ligga och dra i plättsmet en stund för att sedan steka det.
Blanda ihop
1 ägg
2 tsk vetemjöl
4 dl mjölk
vänd brödet i smeten, stek skivorna gyllenbruna, lägg de på ett fat och strö över socker och kanel.
Alla har blivit uppväxta med olika fattiga riddare så här kommer ett recept till
2 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
3 ägg
5 dl mjölk
salt
lite strösocker
vispa ingrediencerna till en smet, vänd brödet i smeten stek sedan skivorna gyllenbruna, strö över socker, kanel eller servera med sylt.
3 burkar krossade tomater
500 g keso
300 g lasangeplattor
4 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 squash
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
Hacka lök och pressa vitlöken, skölj och skiva squashen.
Fräs löken, tillsätt vatten, keso, tomaten och alla kryddor.
Varva lasangeplattor, squashen och sås i en ungsfast form.
Toppa med sås och ost.
Grädda i ugnen ca 50 min på 200 grader.
Den som äter efter LCHF kan utesluta lasangeplattorna och bara använda squashen.
600 g falukorv
500 g potatis
3 st tomater
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 tsk basilika
1 dl riven ost
salt, peppar
Skiva falukorven i ca 1/2 cm tjocka skivor, dela potatis och tomat i lika stora bitar.
Varva potatis, korv och tomat i en ungsform.
Blanda ihop resten av ingredienserna med den pressade vitlöksklyftan.
Häll blandningen över gratängen och strö sedan över den rivna osten.
Grädda i ugnen ca 40 min i 200 grader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|